SjaakRood
Pinokkio
Animator
Illustrator
Tekenaar
Animator
Illustrator
Tekenaar
Animator
Illustrator
Tekenaar
Pinokkio
Making of 2:
Pinokkio wordt opgehangen

Er gebeuren heel wat gruwelijke dingen in de Avonturen van Pinokkio. Het meest traumatisch voor de tere kinderziel is wel dat Pinokkio, na een urenlange achtervolging, wordt opgehangen door een stel moordenaars.. "Hij sloot zijn ogen, opende zijn mond, strekte zijn benen, schudde nog een keer met zijn hele lijf en bleef toen stokstijf hangen."

Oorspronkelijk zou hiermee het feuilleton beëindigd zijn, maar er kwam zoveel protest van de lezers van de kinderkrant, dat Collodi niet anders kon doen dan verder schrijven. Hij heeft er nog twee keer zoveel aan toegevoegd!


Dit is de eerste schets (10 x 15 cm)

POpg_1
De vos en de kat, vermomd in kolenzakken, hangen Pinokkio op. Er is veel actie: de kat tilt Pinokkio op, de vos knoopt het touw om de tak, Pinokkio stribbelt tegen, strop om zijn nek en de handen gebonden. Het zit allemaal in de schets, maar het is nog niet duidelijk genoeg.


POpg_2 Ik werkte er verder aan op de computer. Ik gebruik daarvoor een klein tekentabletje, A5 formaat. Die voldoet prima. Voor details vergroot ik de tekening op het scherm. Dat geeft meer ruimte om te tekenen. Ga maar na: als de tekening heel klein op het scherm staat, moet ik een heel klein priegeloogje tekenen op het tablet. Als alleen Pinokkio's kop op het scherm staat, teken ik een flinke cirkel om datzelfde oog te krijgen.


POpg_3 Zoek de verschillen: De balpenschets en de bewerkte versie. De benen heb ik zo gedaan dat je Pinokkio's gebonden handen goed kan zien. Opeens is ook goed te zien dat de vos veel te klein is!


POpg_4 Knippen, plakken, schalen, schuiven en de vos is gegroeid. Het is passen en meten om alles er duidelijk op te krijgen. Bij het overzetten op papier heb ik de neus boven de tak laten uitsteken, dan valt ie meer op en het is ruimtelijker. Het touw van de strop gaat nu weer voor de vosse-arm langs.


POpg_5 De gemene grijns van de vos past wel goed bij wat ze aan het doen zijn, maar in de andere kolenzaktekeningen heeft de vos een genaaide draad als mond. Ik wilde daar niet van afwijken. De vos is ook nog wat donkerder gemaakt zodat de aandacht in eerste instantie naar Pinokkio gaat.Niet in het boek:

Deze totaalschets van de ophangscène was ook een serieuze gegadigde. Hier staat ie in een van de eerste versies van het boekontwerp. Vanaf het begin was er een nauwe samenwerking met Daphne en Anouk van Bureau Merkwaardig, de vormgevers van het boek. Dat had als groot voordeel dat we onze ideeën op elkaar konden afstemmen. Illustraties en vormgeving beïnvloeden elkaar tenslotte wederzijds.

POpg_6

Deze hebben we eruit gewipt. Met pijn in het hart hoor, dat wel.